Code | SP-PZN |
---|---|
Organizational unit | Faculty of Agriculture and Biotechnology |
Field of studies | projektowanie żywności niskoprzetworzonej |
Form of studies | Stacjonarne |
Level of education | First level |
Educational profile | academic |
Language(s) of instruction | Polish |
Admission limit | 30 |
Duration | 3,5 years |
Recruitment committee address | Al. prof. Kaliskiego 7, 85-796 Bydgoszcz, tel. 52 340 88 20 (pn. – pt. 9.00 – 15.00), e-mail: rekrutacja@pbs.edu.pl |
WWW address | http://wrib.pbs.edu.pl/ |
Required document | |
Ask a question |
Opis
Kierunek Projektowanie żywności niskoprzetworzonej jest kreatywnym podejściem do tworzenia żywności, zgodnym z aktualnymi trendami zdrowego odżywiania. W toku studiów nabędziesz kompetencji w zakresie znaczenia jakości żywności, jej cech funkcjonalnych w racjonalnym żywieniu oraz wpływu metod produkcji na środowisko przyrodnicze. Projektowanie żywności jest rozumiane jako całokształt pozyskiwania surowców spożywczych, ich przetwarzania i przechowywania kończąc na konsumpcji żywności, w szczególności o niskim stopniu przetworzenia. Pozostałe informacje znajdziesz pod adresem.
Szczegółowy terminarz rekrutacji
Szczegółowe informacje dostępne pod adresem.
Opłata rekrutacyjna
opłata rekrutacyjna wynosi 85 zł.
Kontakt/Pomoc/FAQ
Szczegółowe informacje dostępne pod adresem.
Rekrutacja cudzoziemców
Informacji odnośnie rekrutacji cudzoziemców na studia wyższe na Politechnice Bydgoskiej udziela pracownik Działu Współpracy Międzynarodowej. Pytania prosimy kierować na adres: cis@pbs.edu.pl
Zasady klasyfikacji
Ranking sumy punktów procentowych uzyskanych przez kandydata na pisemnym egzaminie maturalnym z trzech przedmiotów obowiązkowych: języka polskiego (JP), języka obcego (JO), matematyki (M) oraz z przedmiotu obowiązkowego lub dodatkowego do wyboru spośród: matematyki (M), biologii (B), chemii (Ch), fizyki lub fizyki i astronomii (F), geografii (G) obliczonej według następującego wzoru:
∑ = [JP(pp albo 2pr) + JO(pp albo 2pr) + M(pp)] + [M(2pr) albo 2B(pp albo 2pr) albo 1,5Ch(pp albo 2pr) albo F(pp albo 2pr) albo G(pp albo 2pr)]
Kandydat, który nie zdawał matematyki lub żadnego z przedmiotów do wyboru, może ubiegać się o przyjęcie na I rok studiów otrzymując 0 punktów z tych przedmiotów.
Ulgi w postępowaniu klasyfikacyjnym
1. Z pominięciem postępowania klasyfikacyjnego przyjmuje się laureatów oraz finalistów olimpiad stopnia centralnego:
- Biologiczna
- Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku: Technologia żywności
- Wiedzy o Żywieniu i Żywności
- Wiedzy o Żywności
2. Z pominięciem postępowania klasyfikacyjnego przyjmuje się laureatów konkursów międzynarodowych i ogólnopolskich:
- Indeks dla rolnika